Забути не маємо права! Євген Олесницький увіковічнений у с.Великий Говилів

  • 10490

Фото без опису

18 жовтня у с.Великий Говилів біля сільського будинку культури відбулося відкриття погруддя Євгену Олесницькому. Авторами пам’ятника є відомий тернопільський скульптор і художник Роман Вільгушинський  та заслужений архітектор України Іван Жовнич.

Після освячення монумента у місцевому будинку культури відбулася просвітницько-наукова конференція "Роль і значення діяльності Євгена Олесницького у формуванні громадянського суспільства сучасної України". Участь у ній взя ли відомі вчені історики Львівського національного університету ім.Івана Франка Мар’ян Мудрий та Олена Аркуша.

Євген Олесницький (1860-1917), – відомий галицький громадсько-політичний діяч, адвокат, економіст, публіцист, перекладач. Закінчив тернопільську гімназію, львівський університет. До 1891 р. мешкав у Львові, потім  у Стрию, де відкрив адвокатську канцелярію. У 1900-1910 рр. був послом Крайового сейму, в 1907-1917 рр. був послом австрійського парламенту. Багаторазово ініціював дискусії та розгляд питання відкриття українського університету у Львові. Організатор та засновник багатьох спілок і товариств у Стрию: Народного дому; філії "Просвіти"; мережі молочарських спілок, з яких згодом було утворено "Маслосоюз".
У 1909 р. був ініціатором організації Крайової Рільничої Виставки в Стрию; був співорганізатором потужних українських фінансових установ "Дністер", "Земельний банк", "Центробанк", співорганізатором і редактором  багатьох українських періодичних видань.

Хоч більшу частину свого життя Євген Григорович провів на Львівщині, односельчани пам’ятають про свого земляка. Тому відкриття погруддя – віддання данини людині, яка була однією з найпомітніших постатей Галичини на зламі ХІХ-ХХ століть.

Фото без опису

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар