ПОДАННЯ ЗАЯВОК НА КОНКУРС ПРОЕКТІВ: «Місцеві ініціативи для розвитку громад»

  • 906

ФРГО «Західноукраїнський ресурсний центр», виконавець проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», який впроваджується у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) запрошує місцеві громадські організації, ініціативні групи та молодіжні ради з громад-партнерів програми DOBRE у Тернопільській області (І - ІІ когорта: Микулинецька ОТГ, Іванівська ОТГ, Теребовлянська ОТГ, Байковецька ОТГ, Шумська ОТГ, Вишнівецька ОТГ, Скалатська ОТГ, Великогаївська ОТГ, Заводська ОТГ, Гусятинська ОТГ, Скала-Подільська ОТГ, Золотопотіцька ОТГ; ІІІ когорта: Зборівська ОТГ, Золотниківська ОТГ, Лановецька ОТГ, Борщівська ОТГ, Підволочиська ОТГ, Хоростківська ОТГ) подати заявки на участь у конкурсі проектів «Місцеві ініціативи для розвитку громад».

 

Мета конкурсу. Активізація мешканців громад та залучення їх до прийняття рішень і реалізації розвиткових ініціатив у громадах – необхідна складова як посилення спроможності громад, так і успіху реформи децентралізації в цілому. За час роботи у партнерстві з програмою DOBRE у громадах з’явилися місцеві організації та ініціативні групи, які пройшли навчання, отримали консультаційну підтримку і стали здатні розробити і втілити ідеї, що відповідають потребам громади і мають потенціал залучити мешканців до вирішення важливих життєвих питань у громадах. У 2018 році місцеві громадські організації та ініціативні групи виконали проекти, які принесли громадам нові простори для спілкування та креативних проектів, започаткували нові практики: сортування твердих побутових відходів, соціальні послуги, заняття спортом, фестивалі для промоції громад, місцеві ЗМІ та навчальні центри. Проект «Місцеві ініціативи для розвитку громад» має на меті підтримати організації та ініціативні групи у 2019 році, давши їм можливість реалізувати ще більше корисних для громади ініціатив, які співпадають пріоритетами, включеними до стратегій розвитку громад, розроблених спільно з програмою DOBRE. У процесі впровадження цих ініціатив виконавці зможуть підвищити свої навички виконання проектів та посилити свою організаційну спроможність.

Завдання конкурсу – активізувати місцеві об’єднання громадян, місцеві громадські організації, молодіжні та ініціативні групи; надати можливість мешканцям громад розвинути творчий потенціал і взяти на себе відповідальність за принесення позитивних перетворень, показати конкретні і видимі результати згуртованої роботи мешканців громад.

 

Напрямки проектної діяльності. Запропоновані ініціативи повинні чітко відповідати напрямкам розвитку громади, включеним до стратегій громад, розроблених у співпраці з програмою DOBRE, і бути спрямованими на залучення мешканців до розвитку громад, активізацію тих груп, які дотепер були менш активними. Важливими елементами проектів повинні бути оцінювання потреб в тих чи тих ініціативах, колегіальне і демократичне прийняття рішення про проект, участь мешканців у плануванні та впровадженні проектів. 

 

Проектна діяльність може включати, але не обмежуватись, такими темами:

 

  • Згуртування громади та активізація мешканців на користь громади;

  • Започаткування в громаді нових соціальних практик та послуг;

  • Створення або облаштування громадських просторів (окрім фінансування ремонтно-будівельних робіт та робіт з благоустрою за кошти гранту);

  • Захист довкілля та розвиток екологічного мислення;

  • Туристичні ініціативи (включно зі спрямованими на започаткування туристичного бізнесу та розвитку туризму в громаді);

  • Нові ЗМІ для громади (навчання + створення медіа-продукту);

  • Розроблення і створення унікального продукту громади;

  • Інформаційно-просвітницькі кампанії, включно із тими, що допомагають краще знати свою громаду і представляти її іншим;

  • Культурні проекти та ініціативи для творчої самореалізації;

  • Зустрічі з успішними людьми;

  • Освіта для дорослих. 

 

Заявки можуть подавати зареєстровані місцеві громадські організації та об’єднання громадян, ініціативні групи громад, включно із молодіжними організаціями чи радами, з громад-партнерів програми DOBRE. Кожен заявник може подати один і більше проектів, але отримати підтримку для реалізації лише одного з них.

 

До конкурсу допускаються проекти, які будуть реалізовуватися кількома організаціями, а також проекти міжмуніципального співробітництва.

 

Бюджет проектів. Максимальний розмір підтримки для проектів з однієї громади першої та другої когортеквівалент 5000 доларів США, а для проектів з громад третьої когорти – еквівалент 3000 доларів США. У разі відсутності якісних заявок, які відповідають усім критеріям, може бути прийняте рішення про нефінансування жодного проекту з громади. Заявник повинен надати власний внесок у виконання проекту у розмірі 10% від загального бюджету проекту. Власний внесок може бути як у грошовій, так і негрошовій формі, наданий як місцевою владою, так і залученими партнерами чи спонсорами, або місцевими мешканцями. У проекті дозволяються адміністративні витрати у розмірі не більше 30% (комунальні, зарплата координатора проекту і бухгалтера, банківські видатки, обладнання для офісу).

 

Тривалість проектів – до 4-ох з половиною місяців для громад 1-2 когорти (1 червня – 15 жовтня 2019 року), і до 3-ох місяців для громад 3-ої когорти (1 липня – 30 вересня 2019 року).

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар